Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

BIOGRAFIA

Pasi HeinoPasi HeinoSuamenlejjona sai alkunsa vuonna 1995, kun Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa. Työtön turkulaismuusikko Pasi Heino ei kyennyt ilmaisemaan ylitsepursuavaa iloaan sanoin, vaan hän tarttui Sledgehammer-kitaraansa ja 15W Marshall-vahvistimen kautta riemu raikui musiikin muotoon.

 

Koska Pasin sävellysinspiraatiolle ei näkynyt loppua, hän tarttui lähimpään lankapuhelimeen, soitti serkulleen, sekatyömies Aki-Pekka Kaarnamäelle, ja ehdotti bändin perustamista. Yhdessä he päättivät perustaa yhtyeen nimeltä Suamenlejjona. Samaan aikaan Pasin vessaa osoitteessa Riutojankatu 1, Turku, oli korjaamassa talonmies Ossi Järvilehto, jonka Pasi myös otti mukaan bändiin, koska Ossi omisti rummut. Kitaristi-laulaja Pasin, rumpali Ossin ja laulaja Aki-Pekan lisäksi bändiin tarvittiin myös basisti. Kaksi vuotta myöhemmin, kun Pasi oli lomamatkalla Kuhmossa, hän näki baarissa trubaduurin, joka soitti bassoa ja lauloi. Hetkeäkään empimättä Pasi päätti pyytää Simo-nimistä basistia mukaan Suamenlejjonaan. 12 tuntia ja 48 olutta myöhemmin Simo muutti Pasin mukana Turkuun ja Suamenlejjonan bändiharkkarit saattoivat alkaa. 

 

Ossi "Keke" JärvilehtoOssi "Keke" JärvilehtoAki-Pekka KaarnamäkiAki-Pekka KaarnamäkiHyvään vauhtiin päässeen Suamenlejjonan matkaan tuli mutka, kun Aki-Pekka Kaarnamäki tuomittiin ehdottomaan vankeusrangaistukseen nakkikioskin jonossa tapahtuneesta törkeästä pahoinpitelystä. Aki-Pekan vankilatuomiosta sekä Suomen jääkiekkomaajoukkueen huonosta kotikisamenestyksestä masentuneena Pasi päätti laittaa Suamenlejjonan telakalle neljäksi vuodeksi. Kun Pasi huomasi kämppäkaverinsa Toni-Matti Laurin osaavan myös laulaa, päätti hän aktivoida Suamenlejjonan uudelleen. Toni-Matin korvattua Aki-Pekan, Suamenlejjona kiersi ympäri Suomea saamatta kuitenkaan yhtään keikkaa, lukuun ottamatta karaokeisäntä Toni-Matin avulla saatuja satunnaisia karaoke-esiintymisiä eri puolilla Suomea sekä kerran Ruotsinlaivalla.

 

Toni-Matti LauriToni-Matti LauriVuonna 2003 Suomi hävisi Ruotsille jääkiekossa 5-6 johdettuaan ensin ottelua 5-1. Tästä masentuneena Pasi viilsi ranteensa vakavasti, jonka seurauksena hän ei pystynyt soittamaan kitaraa pitkään aikaan. Tästä huolimatta Pasi lauloi karaokea silloin tällöin.

 

Suamenlejjonan pitkän tauon aikana Toni-Matti siirtyi aikuisviihteen maailmaan, jossa hän sai kokemusta videokuvauksesta ja -editoinnista. Vuonna 2007 Pasin palauduttua jälleen soittokuntoon, päätti hän hyödyntää kämppäkaverinsa Toni-Matin video-osaamista ja yhdessä he kuvasivat musiikkivideon kappaleesta Urheilu ja isänmaa, jonka joku myöhemmin latasi YouTube-videopalveluun. Yllättävän YouTube-menestyksen myötä Pasi pääsi esiintymään japanilaisessa televisiomainoksessa. Pasin mainoskuvauksesta saamien rahojen avulla Suamenlejjona pystyi kuvaamaan lisää musiikkivideoita. Mediahuomion säikäyttämä basisti Simo päätti kuitenkin yllättäen lähteä bändistä. Runosmäkeläinen baarimikko Janne Nunnavuori valittiin uudeksi basistiksi sillä ehdolla, että antaa alennusta oluesta.

 

Janne "Dyddis" NunnavuoriJanne "Dyddis" NunnavuoriVuonna 2011 Suomi voitti vihdoin toisen maailmanmestaruuden jääkiekossa, josta sisuuntuneena Suamenlejjona päätti äänittää ensimmäisen pitkäsoittonsa vakiintuneella kokoonpanolla Pasi Heino, Ossi Järvilehto, Janne Nunnavuori ja Toni-Matti Lauri. Vuoden 2012 jääkiekon kotikisojen soundtrackiksi kaavaillun levyn nauhoitusta varten varattiin studio toukokuulle 2012. Levy äänitettiin viikossa, jonka jälkeen bändin jäsenet olivat kuukauden katkaisuhoidossa. Katkaisuhoidon jälkeen Toni-Matti tuli uskoon eikä enää halunnut jatkaa laulamista bändissä. Toni-Matin korvaajaksi löydettiin Runosmäen lenkkeilyradalta musiikin ja monen muunkin asian moniottelija ja kokenut pururataväijyjä Pekka ”Purtsi” Kolehmainen. 

 

Suamenlejjona Redhouse-studiossa 2012Suamenlejjona Redhouse-studiossa 2012  Purtsi KolehmainenPurtsi Kolehmainen

 

18-vuotisjuhlansa kunniaksi Suamenlejjona soitti toukokuussa 2013 Varissuon jäähallissa ensimmäisen keikkansa. Keikkapalkkio oli 44 euroa, jolla kukin jäsen sai ostettua itselleen yhden uuden viinapullon. Keikan päätteeksi Purtsi rikkoi näyttävään Pete Townshend -tyyliin kitaransa, jonka oli vastikään ostanut osamaksulla. Onnistuneen keikan jälkeen Suamenlejjonalle tarjottiin tilaisuutta esiintyä Jarkko Nieminen Areenalla, mutta bändi joutui kieltäytymään, koska Purtsilla ei ollut vielä uutta kitaraa. Tästä pettyneenä Pasi varasi itselleen kesäksi matkan Mallorcalle, jonne hän uhosi jäävänsä pysyvästi, mutta palasi kuitenkin takaisin.

 

Pasin sipsinsyöntionnettomuusPasin sipsinsyöntionnettomuus Pasi HeinoPasi HeinoSyyskuussa 2013 Pasi Heino joutui vakavaan sipsinsyöntionnettomuuteen, jossa perunalastu viilsi haavan Pasin kurkkuun. Kuntoutuksen ja ääniterapian avulla Pasi joutui opettelemaan laulamisen uudelleen, mutta palasi kuntoon entistä ehompana.

 

Suamenlejjonan vuonna 2012 äänittämä albumi näki vihdoin päivänvalon keväällä 2014, kun kadonneeksi luultu levyn masternauha löytyikin Janin Mazdan takaluukusta. Levyn julkaisun jälkeen Pasi Heino haki pankista 100 000 euron lainaa ja käytti vakuutena sitä, että "kyllä levy myy", mutta lainaa ei tuolla kertaa myönnetty.

 

Suamenlejjona Street Bar 95:ssäSuamenlejjona Street Bar 95:ssäKesällä 2014 Suamenlejjona esiintyi Turun Street Bar 95:ssä, koska nimessä on 95, ja Suomen jääkiekkomaajoukkue voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 1995. Kesken show'n eräs katsoja yleisössä veti housunsa alas, joten keikalla nähtiin mulkku, vaikkei Jani ollutkaan paikalla.

 

6.12.2014 Suamenlejjona järjesti itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton Helsingissä Bar Bäkkärillä. Tapahtuman jälkeen bändin jäsenet tappelivat voitokkaasti paikallisen nakkikioskin jonossa Jokerifaneja vastaan sekä saivat helsinkiläistä pillua Omenahotellissa.

 

Suamenlejjona Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2014Suamenlejjona Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2014Manageri NakkisManageri NakkisVuonna 2015 Suamenlejjona kiersi Suomea 20-vuotisjuhlavuotensa tiimoilta. Uusi manageri onnistui järjestämään bändille aiempaa enemmän keikkoja ja päihdeaineita. Keikoillaan Suamenlejjona on nähnyt tissit muun muassa Tampereella ja Vantaalla. Juhlakiertueen kevätkauden finaali pidettiin erittäin menestyksekkäästi juhannuksena Nummirockissa. Keikka oli yleisömenestys ja viinaa ja naisia riitti. Juhlavuoden kiertue jatkui syksyllä ympäri Suomen, muun muassa Kuopiossa ja Kannuksessa. Matkoilla tuhoutui muun muassa yksi vuokrapakettiauto.

 

 

Suamenlejjona Nummirockissa 2015Suamenlejjona Nummirockissa 2015

 

Suamenlejjona-ämpäri ja tuontiolutSuamenlejjona-ämpäri ja tuontiolutVuoden 2016 Suamenlejjona avasi tammikuussa keikalla kotikaupunkinsa Turun Klubilla ja samana vuonna laajensi keikkareviiriään Ouluun ja Laitilaan. Vuoteen mahtui keikkojen ja tutkintavankeuksien lisäksi myös luottotietojen menetys, jota bändi käsitteli biisin ja videon avulla. Vuonna 2017 Suamenlejjona valloitti jälleen Nummirockin ja tällä kertaa yleisölle jaettiin ilmaiseksi suosittuja Suamenlejjona-ämpäreitä. 

 

Suamenlejjona Nummirockissa 2017Suamenlejjona Nummirockissa 2017

 

 

 

Vuonna 2018 Suamenlejjona jatkoi ahkeraa keikkailua jälleen uusille alueille kuten Poriin. Pahamaineinen Halki koko Suamenmaan -kiertue vei bändin Savosta Pohjanmaalle ja matkalla romuttui vuokrapaku, osa bändistä pärähti uskoon ja koko bändi sai aggressiivisen noroviruksen. Keväällä Suamenlejjona järjesti vuotuisen laivaseminaarin, jossa tarkasteltiin vuoden tulosta sekä tulevia suuntalinjoja. Suamenlejjona keräsi suuria festivaaliyleisöjä Puska Metal Festival, Yo-kylä Block Party ja HMH12 -tapahtumissa sekä Turun hulppeimmalla venuella Logomossa, jossa Suamenlejjona lämppäsi Klamydiaa. Takahuoneessa muutama bändin jäsenistä epäili saaneensa klamydiatartunnan, mutta myöhempien testitulosten mukaan näin ei kuitenkaan käynyt. Joulumarkkinoille Suamenlejjona julkaisi suursuosioon nousseen Keppana jouluaamuna -joululaulun, jonka menestyksen myötä Pasi Heino nousi ehdolle Raskasta joulua -kiertueelle, mutta neuvottelut kariutuivat palkkaerimielisyyksiin. Myös kirkkokiertueesta yhdessä Waltteri Torikan oli puhetta, mutta sekin jäi lopulta toteutumatta epäselvyyksien vuoksi. Vuoden 2019 Suamenlejjona aloitti matkaamalla jälleen Ouluun julistamaan Tepsin ylivertaisuutta. Kevään mittaan bändi keikkaili ympäri Suomea sekä julkaisi uutta materiaalia ja kausi huipentui jälleen mestaruuteen Nummirockissa.